Nincs megállás, tovább drágulnak a magyar albérletek, nehéz helyzetben az egyetemisták

Nincs megállás, tovább drágulnak a magyar albérletek, nehéz helyzetben az egyetemisták

2024-07-28 20:19:32

Nincs megállás, tovább drágulnak a magyar albérletek, nehéz helyzetben az egyetemisták


A ponthatárok kihirdetésével megkezdődött az albérleti főszezon. Mind Budapesten, mind a vidéki nagyobb egyetemvárosokban drágulásra számíthatnak az egyetemisták. Budapesten például egy garzonért átlagosan 185 ezer forintot kérnek, a szobaárak pedig 98 ezer forint körül mozognak. A Híradónk által megkérdezett debreceni ingatlanszakértő szerint a legnépszerűbb vidéki egyetemvárosban kihívás lesz albérletet találni.


Szerdán kiderültek a felvételi ponthatárok, és az is kiderült, kit hova vettek fel. De az igazi izgalom még csak most jön, amikor megindul a roham az elbérletekért.

„A bérleti díjak most meglehetősen borsosnak tekinthetők” 

– értékelte a helyzetet Híradónknak az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy idén egy 10 százalékos növekedéssel lehet számolni az albérletpiacon. Ugyanakkor ez a drágulási ütem tavaly sokkal nagyobb volt. Budapesten egy-egy kiadó lakásért átlagosan 250 ezer forintot kell fizetni havonta, és a legolcsóbb és a legdrágább kerületek között is óriásiak a különbségek. Míg a 2. kerületben 350 ezer forintos bérleti díjjal kell számolni, addig Csepelen 170 ezer forintot kell fizetni átlagosan egy-egy kiadó lakásért.

„Budapesten a 40 négyzetméternél kisebb lakások átlagos bérleti díja körülbelül 185 ezer forintot tesz ki, de kerületenként itt is nagy a különbség. A felkapott kerületek közül például 11. vagy a 6. kerületben 190-200 ezer forintot kell fizetni havonta egy-egy kiadó garzonlakásért, a 8. kerületben is ugyanez a 200 ezer forint átlagos bérleti díjszint jellemzi a garzonlakásokat” – mondta Balogh László.


Budapest után a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a jelentkezők számát tekintve a Debreceni Egyetem. A szeptemberben induló képzésekre közel 10 ezren jelentkeztek. A Híradónknak nyilatkozó debreceni ingatlanszakértő kiemelte, Debrecenben évek óta egyre nő a kereslet az ingatlanok iránt, azonban a gazdasági nehézségek miatt sokkal kevesebb lakás épült, mint amire szükség lett volna, és soha nem volt még ilyen alacsony a kínálati oldal, és ennyire magas a kereslet.

Pécsre közel 7500-an jelentkeztek, de egy helyi ingatlanszakértő szerint lesz elég albérlet mindenkinek, a város ugyanis tulajdonképpen az egyetemi hallgatókra számíthat. A városban jelenleg 450-500 albérlet hirdetés van a piacon. „Az árak emelkedtek valamelyest, tehát 5-6-7 ezer forinttal lettek drágábbak januárhoz képest. A jelenlegi átlagár 150 ezer forint per albérlet. Megnéztem érdekességképpen a legdrágább albérlet, ami kiadásra van hirdetve, 650 ezer forint – ez egy három szobás, 125 négyzetméteres, új építésű nagyteraszos ingatlan” – mondta Marosvári László.

A szakértők szerint a diákok azt a megoldást is választhatják, hogy többen összeállnak, mert lakóközösségként sokkal olcsóbban jöhetnek ki a bérlők.