Meglódultak a lakásárak

Meglódultak a lakásárak

2024-08-08 12:26:25

Meglódultak a lakásárak


Júliusban felgyorsult az ingatlanárak növekedése. A lakásárak leginkább a szegedi és debreceni régióban ugrottak meg a múlt hónapban.


Júliusban folytatódott, sőt gyorsult a lakásárak emelkedése az ingatlan.com lakásárindexe szerint, mely az előző hónaphoz képest 1, az előző év azonos időszakához képest 6,4 százalékos drágulást jelez, miközben az év elején még csak 1,6 százalékos volt az áremelkedés éves üteme.


Az ingatlanközvetítő közleménye szerint az elmúlt évben a Szegedet és Debrecent is magában foglaló dél-alföldi és észak-alföldi régió ingatlanai értékelődtek fel a legnagyobb mértékben. A két régióban 8,1-8,3 százalékkal nőttek a lakásárak éves összevetésben, míg a legkisebb mértékű (2,7 százalékos) éves áremelkedést Pest vármegyében jegyezték, ahol havi alapon még csökkentek is az árak 1,3 százalékkal.

 

A Balaton északi partját is magába foglaló Közép-Dunántúlon havi alapon 2,1 százalékos volt a drágulás, ám éves szinten még így is csak mintegy 4 százalékos áremelkedésről van szó.

Nem éri meg várni a lakásvásárlással

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy az áremelkedés már a lakásvásárlást tervezők számára is egyértelművé vált, ezért sokan a kivárás helyett inkább a piacra léptek. A lakásárak gyorsuló emelkedése mellett már egyre kevesebb vevő bízik abban, hogy később jobb feltételekkel tud ingatlan vásárolni, mint most. 

A portál adatai szerint Budapesten az eladó lakások átlagos négyzetméterára 1,02 millió forint volt, ám ez nagy szórást mutat a kerületektől függően. A legdrágább az V. kerület volt, ahol 1,8 millió az átlagos négyzetméterár, míg Soroksáron átlagosan csak 700 ezer forintot kellett fizetni egy négyzetméterért. 

A legnépszerűbb kerületekben (VIII., XI., XIII., XIV.) az átlagos négyzetméterár 970 ezer és 1,2 millió forint között mozgott.

Vidéken továbbra is Debrecenben a legmagasabbak a lakásárak

A vármegyeszékhelyek között Debrecen bizonyult a legdrágábbnak, ahol egy négyzetméter átlagosan 815 ezer forintba került, amit Győr és Veszprém követett, négyzetméterenként  786 és 783 ezer forintos összeggel. Szegeden és Székesfehérváron 754 és 747 ezer forintot kellett adni egy négyzetméterért. Ugyanakkor Salgótarjánban még 300 ezer forint alatt vannak az átlagárak. Kaposváron, Szolnokon, Miskolcon és Békéscsabán pedig 441 ezer és 479 ezer forintos átlaggal számolhatnak a vevők.


Balogh László szerint 

a tempós lakásdrágulás és a kiadó lakások iránti intenzív kereslet a befektetőket is visszacsábíthatja az ingatlanpiacra, ami újabb lendületet adhat a szektornak. 

A befektetők visszatérésével az ingatlanfejlesztők lakásépítésbe vetett hite is helyreállhat, ami még tovább dinamizálhatja a piacot, és hosszabb távon a gazdasági növekedéshez is hozzájárulhat. – fogalmazott Balogh László