Kiderült, mennyivel növeli a napelem az ingatlan értékét

Kiderült, mennyivel növeli a napelem az ingatlan értékét

2024-08-20 14:27:03

Kiderült, mennyivel növeli a napelem az ingatlan értékét


A mesterséges intelligencia lehetőségeit kihasználva kutatók egy csoportja arra a kérdésre kereste a választ, a napelemes rendszerek vajon mennyivel növelik az ingatlanok értékét. A vizsgálat során kiderült, ezeket az ingatlanokat akár 7 százalékkal magasabb áron lehet a későbbiekben értékesíteni – írja a PV Magazine.

A kutatók az Egyesült Királyságban elérhető ingatlanokat vizsgálták, az elemzés a Zoopla nevű ingatlanportál, valamint a brit földhivatal 2012 és 2018 közötti árinformációira épült.

„Általános egyetértés van abban, hogy az energiahatékonyság és a „zöld” címkével ellátott ingatlanok előnyösen jelennek meg az ingatlanpiacon” – mondták a kutatók. „A napelemek hatását vizsgáló bizonyítékok azonban viszonylag szűkösek, és főként az amerikai és ausztrál ingatlanpiacra koncentrálnak. Mi a napelemes rendszerek hatását vizsgáltuk az Egyesült Királyság ingatlanpiacán, ahol eddig nem álltak rendelkezésre ilyen adatok.”

Az elemzés során az algoritmusokat releváns kulcsszavakkal látták el, hogy azonosítani tudják a napelemes és nem napelemes ingatlanokat. Ezek után az esetek 80 százalékában sikerült ezeket az adatokat összevetni a valódi áradatokkal.

„A mintavételi eljárás során kizártuk azokat az ingatlanokat, amelyek több mint három fürdőszobával vagy öt hálószobával rendelkeznek” – hangsúlyozták a kutatók. Továbbá azok a lakások sem kerültek be a mintába, amelyek közös tetőn osztoznak, végül pedig kizárták azokat az ingatlanokat is, amelyek eladási ára az árak felső és alsó egy százalékába esnek, hogy kizárják az adatokban lévő szélsőséges értékeket.

A különböző metódusok ugyan némileg eltérő eredményeket mutatnak, az értékek viszont jellemzően 5,5 százalék és 7,1 százalék között mozogtak, azaz ennyivel növelheti az árprémiumot a kiépített napelemes rendszer.

„A napelemek hatása az ingatlanok eladási árára a legalacsonyabb és legmagasabb árkategóriákban a legszembetűnőbb, a legnagyobb prémiumokat pedig az utóbbi kategóriában tapasztaltuk” – összegezték az eredményeket a kutatók. „Az alacsonyabb árkategóriákban megfigyelt eredmények alátámasztják azt a hipotézist, hogy a potenciális energiamegtakarítás és az alacsonyabb üzemeltetési költségek jelentősége különösen fontos az alacsonyabb jövedelmű vásárlók számára. A magas árkategóriában megfigyelt prémiumok inkább a „zöld” befektetésekhez kapcsolódó pozitív érzéseket, valamint a „zöld” jelzést és a látványos megtakarítás hatását tükrözik.”