Fontos változások az ingatlanpiacon

Fontos változások az ingatlanpiacon

2024-09-05 18:10:13

Fontos változások az ingatlanpiacon


Szigorodó energetikai elvárások az új ingatlanok használatba vétele során, megújult tanúsítási rendszer és a várva várt Otthonfelújítási Hitelprogram elindulása: pár fontos változás a 2024-es ingatlanpiacon, amelyek hosszú távon is pozitív hatással lehetnek a hazai ingatlanállomány állapotára. Szükség is van a lakóingatlanok korszerűsítésére, ugyanis a Lechner Tudásközpont statisztikája szerint a 2023-ban kiadott tanúsítványok több mint harmada még mindig nem ütötte meg az átlagos szintet a Duna House szakértői szerint.

A 2024-es év újabb jelentős mérföldkőnek számít a hazai ingatlanpiacon, idén ugyanis nem csak a kereslet és a tranzakciószámok tekintetében érezhető a tavalyi, gyenge évhez képest kiugró növekedés, de számos újdonság és évek óta halogatott fontos határidő is utolérte a szegmens résztvevőit. A Duna House szakértői összefoglalták mindazt, amit a 2024-es ingatlanpiac eddigi, hangsúlyos változásai kapcsán tudni érdemes.

A finanszírozási lehetőségek javulása, az év elejétől elérhető, megújult otthonteremtési támogatások, kamattámogatott hitelek elérhetősége növelte az ingatlanvásárlási kedvet, amelynek köszönhetően az idei év első hét hónapjában a Duna House Tranzakciószám-becslése alapján 46%-kal több magyar ingatlan cserélt tulajdonost, mint 2023 azonos időszakában.

 

Szintén 2024. január 1-től lépett életbe egy újabb változás, amely szerint már csak az új tanúsítási rendszer és besorolás alapján készült energetikai tanúsítványok fogadhatóak el az ingatlanok hirdetése, bérbeadása vagy eladása folyamán. A tanúsítvány elkészítése kötelező, azonban a dokumentum egyedi (HET - Hiteles Energetikai Tanúsítvány) azonosítójának feltüntetése már az adásvételi és a bérleti szerződésben sem elvárt.

 

Vége a türelmi és átállási időszaknak az új lakásokkal és házakkal szemben támasztott elvárások tekintetében is. Az új energetikai besorolás szerinti minimum („A”), vagyis a közel nulla energiaigény követelményszintjének bevezetése több éves halogatás után, 2024. június 30-án utolérte a beruházókat, tehát az idei évben, július 1-től már csak az ilyen, vagy ennél jobb energetikai besorolás alá tartozó épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt.

 

Július elsejével elérkezett az új otthonfelújítási program várva várt elindulása is, amely a fejlődés és megújulás lehetőségét hozza azon ingatlantulajdonosok számára, akik legalább ettől a dátumtól kezdve életvitelszerűen laknak az 1990. december 31-e előtt használatbavételi engedélyt szerzett családi házukban. A program célja a támogatott körbe bekerülő ingatlanok energiahatékonyságának növelése, elsődleges energiafelhasználásuk minimum 30%-os csökkentése. A támogatásra pályázók az ország több, mint 150 Duna House irodájában igényelhetik a DH Energy szakértőinek támogatását, akik végig kísérik az ügyfeleket a kezdeti lépésektől, vagyis a hitelkérelem összeállításától és a maximális megtakarítást eredményező műszaki tartalom meghatározásától, a szakszerű kivitelezésen át, egészen az utótanúsítvány elkészítéséig, valamint a pályázat pénzügyi lezárásáig.

Az Otthonfelújítási Hitelprogram keretén belül 2024. július 1. és 2025. december 31. között megpályázható támogatás és kamatmentes hitel segítségével országosan mintegy 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg, 108 milliárd forintnyi forrásból. Az így elvégzett korszerűsítési munkák jelentősen hozzájárulhatnak a hazai ingatlanállomány állapotának további javulásához. „Rá is fér a korszerűsítés a lakásokra és házakra, ugyanis a Lechner Tudásközpont statisztikája szerint 2023-ban a lakó- és szállásjellegű ingatlanokra szóló, kevéssel több mint 81.000 kiállított energetikai tanúsítvány 37,29%-a nem érte el az átlagos ’FF’ minősítést sem. A legjobb besorolásokba (AA++, AA+, AA, BB) együttesen pedig mindössze a tanúsított ingatlanok 18,66%-a esett. Jó hír azonban, hogy ez az arány több mint 6 százalékpontos emelkedést jelent a 2022-es év adataihoz képest” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. „Az energetikai tanúsítás rendszere 2023. novembere óta már megújult, a statisztika azonban még az év nagyobb részében használt, régi besorolás szerint osztályozott ingatlanok arányát mutatja, tehát eszerint a lehetséges energetikai besorolási osztályok az „AA++” kategóriától a „JJ” minősítésig terjednek, utóbbiak már a teljesen elavult, energiapazarló ingatlanokat jelzik” – tette hozzá a szakértő.