OTP: jelentős az érdeklődés az új otthonfelújítási programra

OTP: jelentős az érdeklődés az új otthonfelújítási programra

2024-07-13 12:06:14

OTP: jelentős az érdeklődés az új otthonfelújítási programra


A július 1-én indult otthonfelújítási program első tapasztalatairól Florova Anna, az OTP Bank lakossági hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója beszélt a Portfolio Checklist pénteki adásában.


Nagy érdeklődés mellett indult el július elején az új otthonfelújítási program, melynek keretében 1990. december 31. előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak újíthatók fel állami támogatással.

Florova Anna, az OTP Bank lakossági hitelezésért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio Checklist pénteki adásában elmondta, hogy már a program startja előtt is jelentős érdeklődést tapasztaltak az ügyfelek részéről, ami az indulás után tovább fokozódott.


Az érdeklődők az első hullámban többnyire tájékozódási és információgyűjtési céllal fordultak a pénzintézethez, semmint konkrét kérelmeket benyújtani. Florova kiemelte, hogy az ügyfelek főként a feltételekről és a felújítási lehetőségekről érdeklődtek, és a pontos információk birtokában kezdtek el lépéseket tenni az igénylés felé – igaz, volt olyan ügyfél, aki már teljes kitöltött dokumentációval érkezett.

Az új program sok mindenben más, mint a 2021-es otthonfelújítási program, a 108 milliárd forintos keretből Budapestre legfeljebb 6 milliárd forint jut, a keretösszeg 2025 év végéig áll rendelkezésre, de egyes felújítási típusok esetén korábban is kimerülhet.

A program világos feltételeket szab a támogatott felújítási munkákra vonatkozóan. Florova elmondta, hogy négy fő korszerűsítési típusra lehet igénybe venni a támogatást:

  • szigetelés,
  • nyílászárók cseréje,
  • használati melegvíz rendszerek korszerűsítése, valamint
  • a fűtésrendszer korszerűsítése.

Utóbbi két kategória egyébként önmagában nem, csak hőszigeteléssel vagy nyílászárócserével együtt igényelhető. A tapasztalt hitelezése szakértő kiemelte, hogy

GÁZKAZÁN CSERÉJÉRE 2024 VÉGÉIG VAN LEHETŐSÉG, ÉS ERRE A CÉLRA 20 MILLIÁRD FORINT ÁLL RENDELKEZÉSRE.

A program előírásai szerint a felújításoknak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük, amit előzetes és utólagos felmérésekkel kell igazolni.

AZ ENERGETIKUSOK PONTOS JAVASLATOT TESZNEK A SZÜKSÉGES ANYAGOKRA ÉS MUNKÁLATOKRA, ÉS HA AZ ÜGYFÉL KÖVETI EZEKET A JAVASLATOKAT, GARANTÁLHATÓ A 30 SZÁZALÉKOS ENERGIAMEGTAKARÍTÁS – FOGALMAZOTT A BANKI VEZETŐ.

Florova egyébként felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi tapasztalat, hogy a program keretében megfelelő tervezéssel az ügyfelek általában jóval magasabb megtakarításokat is elérhetnek, mint a minimálisan előírt 30 százalék, így nem feltétlenül erre kell lőni.

A 30%-os megtakarítás elérése ugyanakkor kulcsfontosságú: annak hiányában ugyanis mind a támogatást, mind pedig a kedvezményes hitelrészt vissza kell fizetni, ami folyamatban lévő, vagy befejezett beruházások esetén fájdalmas tud lenni.

A Florova Annával készített teljes interjú meghallgatható a Checklist pénteki adásában 13:22-től a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is (a negyedik könyvjelzőtől):